Березовий сік традиційно вважається цілющим. Давним-давно воїни після поранень і жінки після пологів відновлювали березовим соком сили. І сьогодні натуральний, зібраний з берези сік цінується високо, а ось той, який продається в магазинах, тільки втамовує спрагу.
Живий березовий сік
Березовий сік містить велику кількість простих цукрів глюкози і фруктози, саме вони викликають прилив енергії і відновлюють сили. Енергія служить для підтримки обмінних процесів і для синтезу необхідних для організму речовин, в першу чергу білків. В обмінні процеси вплітаються містяться в березовому соку вітаміни, макро-та мікроелементи. Все це сприяє прискореному утворенню імунних клітин і зміцненню імунітету.
Крім того, в березовому соці містяться фітонциди, органічні кислоти, ферменти і багато інші біологічно активні речовини, які надають позитивну дію на організм. Але дія цих речовин дуже нетривало і вже через кілька годин після отримання березового соку він втрачає частину своїх оздоровчих властивостей, тому березовий сік краще пити відразу ж після отримання.
Гарний березовий сік ранньою весною
На самому початку весни, як тільки зійде сніг, починає активно виділятися березовий сік. Саме в цей час він вважається найкориснішим, оскільки містить біологічно активні речовини, виробляються клітинами коренів берези, які прямують вгору до іншим частинам дерева для їх відновлення. Цікаво, що найбільш корисним вважається сік дерев, які ростуть на добре освітлюваних сонцем місцях. Такий сік збирають і п’ють прямо на місці збору, а також готують з нього квас і роблять заготівлі про запас.
Але потрібно вміти збирати сік, не пошкодивши при цьому дерев. Найкраще зібраний березовий сік зберігає свої властивості в спеціальних березових туесках – про це говорить досвід багатьох сторіч збору березового соку в нашій країні. Цей же досвід говорить, що ранньою весною з березою слід обходитися з великою обережністю, намагаючись її не травмувати.
Для збору березового соку не підходять дуже молоді або старі дерева, дерево повинно мати зрілий вік і діаметр стовбура дещо більше 20 см. Сік краще всього виділяється з 12 до 18 години. Після того, як дерево вибрано, на ньому з північного боку (саме тут сік виділявся найкраще) ножем робився невеликий надріз, до якого приєднувався жолобок і підвішувався туесок з березової кори.
Іноді сік отримують з висохлих гілочок берези. Для цього суху частину гілочки відпилюють і встановлюють на гілочку банку, в яку стікає сік. Коли збір соку закінчується, пошкоджене місце замазують воском або просто прикривають мохом.
Як правильно приймати березовий сік з метою оздоровлення
Найкраще березовий сік пити на місці отримання. Пити його потрібно по склянці тричі на день за півгодини до їжі. Курс лікування – 2 – 3 тижні ранньою весною. У народній медицині існують рецепти приготування березового соку з настоями лікарських трав (ромашки, звіробою, м’яти), що покращує його смакові і цілющі якості.
Березовий сік є справжнім народним засобом для відновлення організму після захворювань і травм, що викликали його ослаблення.
Джерело: www.beautynet.ru
|